Monday, July 12, 2021

X-NOTES-WATER RESOURCES GEO-L-3

 

                                                                Water Resources

                                                    Class 10 -Notes (Social Science)

                                                           Geography - Chapter 3

Water and its facts: Three-fourth of the earth’s surface is covered with water but only a small proportion of it accounts for freshwater that can be put to use. Water is a renewable resource.

Fresh water: 96.5 per cent of the total volume of world’s water is estimated to exist as oceans and only 2.5 per cent exists as fresh water. 70 per cent of the fresh water occurs as ice sheets and glaciers in Antarctica, Greenland and the mountainous regions of the world. Less than 30 per cent is stored as groundwater in the world’s acquirers. Fresh water is mainly obtained from surface run off and ground water. This is continually being renewed and recharged through the hydrological cycle. All the water moves within the hydrological cycle making water a renewable resource.

Three fresh water sources are: Precipitation—from rainfall; Surface water—in rivers, lakes, etc.; Ground water—water stored in underground acquirers which gets recharged by rainfall.

Water Scarcity and the Need for Water Conservation and Management-

 The availability of water resources varies over space and time.

1.Water scarcity is caused by over-exploitation, excessive use and unequal access to water among different social groups.

2. Water resources are being over-exploited to expand irrigated areas for dry-season agriculture.

3. In some areas, water is sufficiently available to meet the needs of the people. But, those areas still suffer from water scarcity due to bad quality of water.

The need of the hour is to conserve and manage our water resources:

1.To safeguard ourselves from health hazards.

2.To ensure food security, continuation of our livelihoods and productive activities.

3.To prevent degradation of our natural ecosystems.

Water scarcity: Water scarcity means shortage of water. It is usually associated with regions having low rainfall or drought prone areas.

There are many other reasons which lead to scarcity of water:

- Large growing population;

-In the agricultural sector,

-water resources are being over-exploited to expand irrigated areas and dry- season agriculture;

-More water required for irrigation purposes to facilitate higher food production, i. e., for doing multiple cropping and for HYV seeds;

- There is greater demand for water with growing urbanization and industrialization; An unequal access to water among different social groups;

-The quality of water is deteriorating, i.e., getting polluted by domestic and industrial wastes, chemical fertilizers and pesticides used in agriculture;

-Excessive use of water by industries which also require water to generate hydro-electric power to run them; and Over exploitation of water in the urban areas.

-Adverse effects of over-exploitation of ground water resources:

-Pumping out more water from under the ground may lead to falling ground water levels. It will adversely affect water availability.

This, in turn, will affect our agriculture and food security of the people. Impoverishment of water resources may adversely affect the ecological cycle.

Main causes of water pollution: Domestic wastes, especially urban sewers; industrial wastes are disposed off in the water without proper treatment; chemical effluents from industries and from agricultural sector; and many human activities, e.g., religious rituals and immersing of idols, etc. in the water also pollute water.

 Measures for water conservation: Do not overdraw the ground water, recharge it by techniques like rainwater harvesting; tapping rainwater in reservoirs, watershed development programmes, etc. Avoid wastage of water at all levels and do not pollute the water. Adopting water conserving techniques of irrigation, e.g., drip irrigation and sprinklers etc., especially in dry areas.

Multi-Purpose River Projects and Integrated Water Resources Management :

In ancient times, we used to conserve water by constructing sophisticated hydraulic structures like dams built of stone rubble, reservoirs or lakes, embankments and canals for irrigation. We have continued this tradition in modern India by building dams in most of our river basins.

DAM- A dam is a barrier across flowing water that obstructs, directs or retards the flow, creating a reservoir, lake or impoundment. A dam is the reservoir and not the whole structure.

Uses of Dam: Dams are built: To impound rivers and rainwater that can be used later to irrigate agricultural fields. For electricity generation. Water supply for domestic and industrial uses. Flood control. Recreation, inland navigation and fish breeding.

Side effects of Creating Dams:

1.Regulating and damming of rivers affect their natural flow.

2.Poorer the habitats for the rivers’ aquatic life.

3. Fragment rivers make it difficult for aquatic fauna to migrate.

4.Dams created on the floodplains submerge the existing vegetation and soil leading to its decomposition over a period of time.

4.Creating of large dams has been the cause of many new environmental movements like the ‘Narmada Bachao Andolan’ and the ‘Tehri Dam Andolan’ etc.

5.Many times local people had to give up their land, livelihood and their control over resources for the construction of the dam.

Most of the objections to the projects arose due to their failure to achieve the purposes for which they were built. Most of the dams were constructed to control floods but, these dams have triggered floods. Dams have also caused extensive soil erosion. Excessive use of water has resulted in earthquakes, caused water-borne diseases and pests and pollution

 Multipurpose river valley projects —’The Temples of Modem India’: Jawahar Lal Nehru pro-claimed that multipurpose projects are ‘The Temples of Modern India’, because they were thought of as the vehicle that would lead the nation to development and progress. He believed that these projects with their integrated water resource management approach would integrate development of agriculture and the village economy with rapid industrialization and growth of the urban economy.

 Advantages of Multipurpose River valley projects: They bring water to those areas which suffer from water scarcity and also provide water for irrigation; These projects generate electricity for industries and our homes; They help in controlling floods; These projects can be used for recreation, inland navigation and fish breeding.

Disadvantages of Multipurpose River valley projects: Damming of rivers affects their natural flow causing poor sediment flow; Excessive sedimentation at the bottom of the reservoir; Lack of sediments results in (a) rockier stream bed and (b) poorer habitat for the rivers aquatic life; The reservoirs submerge the existing vegetation and soil, leading to its decomposition over time; They affect the fertility levels of the soil; cause large scale displacement of local communities.

Traditional rainwater harvesting methods practiced in different parts of the country:

 -In mountainous areas ‘Guls’ and ‘Kul’s’ the diversion channels were built for agriculture. ‘Rooftop rainwater harvesting’ was commonly practiced to store drinking water, especially in Rajasthan.

-Inundation channels for irrigation were developed in the flood plains of West Bengal. ---In arid and semi-arid regions, agricultural fields were converted into rain fed storage structures, e.g., ‘Kadin’s’ in Jaisalmer and ‘Johad’s in other parts of Rajasthan. In semi-arid and arid regions of Rajasthan, particularly in Bikaner, Phalodi and Barmer areas for saving the rainwater. Many houses constructed underground rooms adjoining the ‘tanka’ to beat the summer heat as it would keep the room cool.

Interesting fact: Tamil Nadu is the first state in India which has made rooftop rainwater harvesting structure compulsory to all the houses across the state. There are legal provisions to punish the defaulters.

By-Vineeta Arya (TGT S.sc) KV DOGRA LINES MEERUT.

Sunday, July 4, 2021

L-3 Geo -X Water resources

 L-WATER RESOURCES CLASS-X- GEO L-3 

Water

Three-fourth of the earth’s surface is covered with water but only a small proportion of it accounts for freshwater that can be put to use. Water is a renewable resource.


Water Scarcity and the Need for Water Conservation and Management

The availability of water resources varies over space and time.


Water scarcity is caused by over-exploitation, excessive use and unequal access to water among different social groups.

Water resources are being over-exploited to expand irrigated areas for dry-season agriculture.

In some areas, water is sufficiently available to meet the needs of the people. But, those areas still suffer from water scarcity due to bad quality of water.

The need of the hour is to conserve and manage our water resources:


To safeguard ourselves from health hazards.

To ensure food security, continuation of our livelihoods and productive activities.

To prevent degradation of our natural ecosystems.

Multi-Purpose River Projects and Integrated Water Resources Management

In ancient times, we used to conserve water by constructing sophisticated hydraulic structures like dams built of stone rubble, reservoirs or lakes, embankments and canals for irrigation. We have continued this tradition in modern India by building dams in most of our river basins.


Dams

A dam is a barrier across flowing water that obstructs, directs or retards the flow, often creating a reservoir, lake or impoundment. “Dam” refers to the reservoir rather than the structure.


Uses of Dam:


Dams are built:


To impound rivers and rainwater that can be used later to irrigate agricultural fields.

For electricity generation.

Water supply for domestic and industrial uses.

Flood control.

Recreation, inland navigation and fish breeding.

Side effects of Creating Dams


Regulating and damming of rivers affect their natural flow.

Poorer the habitats for the rivers’ aquatic life.

Fragment rivers make it difficult for aquatic fauna to migrate.

Dams created on the floodplains submerge the existing vegetation and soil leading to its decomposition over a period of time.

Creating of large dams has been the cause of many new environmental movements like the ‘Narmada Bachao Andolan’ and the ‘Tehri Dam Andolan’ etc.

Many times local people had to give up their land, livelihood and their control over resources for the construction of the dam.

Most of the objections to the projects arose due to their failure to achieve the purposes for which they were built. Most of the dams were constructed to control floods but, these dams have triggered floods. Dams have also caused extensive soil erosion. Excessive use of water has resulted in earthquakes, caused water-borne diseases and pests and pollution.


Have a look at the India Major Rivers and Dams in the map below:


India Major Rivers and Dams


Rain Water Harvesting

Rainwater harvesting is a simple method by which rainfall is collected for future usage. The collected rainwater may be stored, utilised in different ways or directly used for recharge purposes.


Different methods have been adopted in different areas for Rain Water Harvesting.


In hill and mountainous regions, people built diversion channels like the ‘guls’ or ‘kuls’ of the Western Himalayas for agriculture.

“Rooftop rainwater harvesting” is commonly practised to store drinking water, particularly in Rajasthan.

In the flood plains of Bengal, people developed inundation channels to irrigate their fields.

In arid and semi-arid regions, agricultural fields were converted into rain-fed storage structures that allowed the water to stand and moisten the soil such as ‘khadins’ in Jaisalmer and ‘Johads’ in other parts of Rajasthan.

The tankas are part of the well-developed rooftop rainwater harvesting system and are built inside the main house or the courtyard. This is mainly practised in Rajasthan, particularly in Bikaner, Phalodi and Barmer areas for saving the rainwater. Many houses constructed underground rooms adjoining the ‘tanka’ to beat the summer heat as it would keep the room cool.

Tamil Nadu is the first state in India which has made rooftop rainwater harvesting structure compulsory to all the houses across the state. There are legal provisions to punish the defaulters.

Thursday, July 1, 2021

Ncert sol.Development- class x eco

 NCERT Solutions for Class 10 Economics Chapter 1 – Development

The solutions for Chapter 1 of Understanding Economic Development are given below. Students should also check NCERT Solutions for Class 10 for other subjects.


Exercises Page No 16


1. Development of a country can generally be determined by


its per capita income

its average literacy level

health status of its people

all the above

Answer: d. all the above


2. Which of the following neighbouring countries has better performance in terms of human development than India?


Bangladesh

Sri Lanka

Nepal

Pakistan

Answer: b. Sri Lanka


3. Assume there are four families in a country. The average per capita income of these families is Rs 5000. If the income of three families is Rs 4000, Rs 7000 and Rs 3000 respectively, what is the income of the fourth family?


Rs 7500

Rs 3000

Rs 2000

Rs 6000

Answer: d. Rs 6000


(4000+7000+3000+x) ÷ 4 = 5000


14000+x = 5000 × 4


x = 20000-14000


x = 6000


4. What is the main criterion used by the World Bank in classifying different countries? What are the limitations of this criterion, if any?


Answer: World Bank uses the per capita income to classify different countries. The per capita income is calculated by dividing the total income of the country by the population of the country. For the year 2017, the countries with per capita income of US $12,056 per annum were declared rich countries and the countries with per capita income of US $ 955 or less are called low-income countries.


The limitations of the criterion are:


Other important factors, including literacy rate, infant mortality rate, healthcare, are ignored while classifying the countries.

Information about the unequal distribution of income is not mentioned by The World Bank

The economy of the country cannot determine the development of the country.

5. In what respects is the criterion used by the UNDP for measuring development different from the one used by the World Bank?


Answer: The criterion used by UNDP is different from the one used by the World Bank because UNDP compares countries based on the educational level of the people, their health status and per capita income. This is in contrast with the method used by the World Bank because the World Bank only calculates the per capita income for measuring development.


6. Why do we use averages? Are there any limitations to their use? Illustrate with your own examples related to development.


Answer: Different countries have a different population, so calculating the average helps in getting an estimated answer which can be used to compare different things at different levels. There are limitations of calculating averages because we cannot know the difference in the income of the people and the unfair distribution of income in a country or state.


For example, if we calculate the per capita income of two countries A and B with 5 people each, the salary of five people in country A is Rs.23,000, Rs.22,000, Rs.23,500, Rs.28,000 and Rs.25,000 and the income of people living in country B are Rs.1,50,000, Rs. 22,000, Rs.50,000, Rs.4000, Rs.2500. The average income of country A will be Rs.24,300, and that of country B will be Rs.45,700. This proves that the average of country B is higher than that of country A, and yet there is a disparity in the income distribution of country B and the income is evenly distributed in country A.


7. Kerala, with lower per capita income has a better human development ranking than Haryana. Hence, per capita income is not a useful criterion at all and should not be used to compare states. Do you agree? Discuss.


Answer: Kerala, with lower per capita income, has a better human development ranking than Haryana. Hence, per capita income is not a useful criterion at all and should not be used to compare states. This is true because the literacy rate, infant mortality rate, healthcare facilities, etc. are better in Kerala in comparison to Haryana. The per capita income is only calculated by calculating the average income of the state, irrespective of any other factor.


8. Find out the present sources of energy that are used by the people in India. What could be the other possibilities fifty years from now?


Answer: The present sources of energy used by people in India include firewood, coal, petroleum, crude oil and natural gas. The other possibilities fifty years from now can be using solar energy and wind energy as a source for various energy forms. This is because the current usage of sources of energy may result in the loss of these resources for future generations.


9. Why is the issue of sustainability important for development?


Answer: Sustainable development refers to using natural resources in a manner so that they can be used by the present and future generations. The issue of sustainability is important for development because if the natural resources are not used carefully, they may not be available for future generations. The depleting resources of a country may ultimately result in a lack of development of the country.


10. “The Earth has enough resources to meet the needs of all but not enough to satisfy the greed of even one person”. How is this statement relevant to the discussion of development? Discuss.


Answer: Development not just depends on the economic factors of a country, but is also dependent on resources that are available for the people of a country to use. The statement: “The Earth has enough resources to meet the needs of all but not enough to satisfy the greed of even one person” is completely relevant in terms of the development of a country because natural resources are non-renewable resources. It is the responsibility of the people to use them only to meet their needs and not to satisfy their greed. If natural resources are not used wisely now, the future generations may not be able to use them for their needs, which will result in the downfall of development of a country.


11. List a few examples of environmental degradation that you may have observed around you.


Answer: A few examples of environmental degradation that we can observe around us are:


Pollution caused by vehicles and the excess use of fuels in vehicles.

Industrial waste collected in residential areas and discarded into water bodies

Deforestation

Mining

Soil Erosion

The increased pollution in the environment has resulted in global warming and depletion of glaciers and the atmospheric conditions.


12. For each of the items given in Table 1.6, find out which country is at the top and which is at the bottom.


Answer: As per table 1.6, Sri Lanka tops in all the four categories. It has the highest Gross National Income, Life expectancy at birth, mean years of schooling of people aged 25 and above and HDI rank in the world. Nepal has the lowest Gross National Income among the given countries. Pakistan has the least Life Expectancy at birth and ranks the lowest HDI rank in the world among the given countries. Mean years of schooling of people aged 25 and above is the lowest for Myanmar and Nepal.


13. The following table shows the proportion of adults (aged 15-49 years) whose BMI is below normal (BMI <18.5 kg/m2) in India. It is based on a survey of various states for the year 2015-16. Look at the table and answer the following questions.


State Male Female

Kerala

Karnataka


Madhya Pradesh


8.5

17


28


10

21


28


All States 20 23

Compare the nutritional level of people in Kerala and Madhya Pradesh.

Answer: The nutritional level of people in Kerala is higher than the nutritional level of people in Madhya Pradesh.


Can you guess why around one-fifth of people in the country are undernourished even though it is argued that there is enough food in the country? Describe in your own words.

Answer: One-fifth of the population in the country are undernourished even though it is argued that there is enough food in the country because of the following reasons:


The disparity in the distribution of food grains by Public Distribution System (PDS).

Nutritious food cannot be afforded by the poor population in the country.

Educational backwardness of people results in unemployment because of which people cannot afford the basic necessity of food.

There is no proper distribution of ration at the fixed price stores.

L-1 class-X Eco- Development

 Development Class 10 Important Questions

Very Short Answer Questions (VSA) 1 Mark


Question 1.

Define the term National Income?

Answer:

National income is defined as the total value of all final goods and services produced with a country plus net income from transactions like (export and import) with other countries.


Question 2.

Define GDP. (2012)

Answer:

GDP or Gross Domestic Product is the total value of all final goods and services produced during a particular year in a country.


Question 3.

What is the main criterion used by the World Bank in classifying different countries? (2012)

Answer:

The World Bank uses average income or per capita income as a criterion for classifying different countries.



 

Question 4.

Why is the total income of countries not used to make comparisons between them? (2012)

Answer:

The total income of countries is not used to make comparisons between them, because the population of different countries is different and does not give a clear picture if comparisons are made on this basis.


Question 5.

Literacy rate measures the proportion of literate population in which age group? (2012)

Answer:

The age group of 7 years and above.



 

Question 6.

Which state of India has the lowest infant mortality rate? (2013)

Answer:

Kerala


Question 7.

What is Human Development Index? (2013)

Answer:

Human Development Index is a composite index of achievements of a nation in terms of three important variables, namely—longevity, knowledge and standard of living, that determine the quality of life.



 

Question 8.

Name the report published by UNDP which compares countries based on the educational levels of the people, their health status and per capita income. (2013)

Answer:

Human Development Report


Question 9.

What term is used to describe the ‘average number of years a person is expected to live at birth’? (2013)

Answer:

Life Expectancy


Question 10.

What is the advantage of per capita income? Mention any one. (2014)

Answer:

It helps to compare the development of countries as per capita income tells us whether people in one country are better off than others in a different country.


Question 11.

What do final goods and services mean? (2014)

Answer:

The various production activities in the primary, secondary and tertiary sector produce large number of goods and services for consumption and investment are final goods and services.



 

Question 12.

Why is sustainable development essential? Give one reason. (2015)

Answer:

Sustained development aims at economic development without damaging the environment and at the same time conserving for the future. Resources are to be used in such a way that they are not overexploited.


Question 13.

Why is per capita income of different countries calculated in dollars and not in their own currencies by the World Bank? (Board Question)

Answer:

Per capita income of different countries is calculated in dollars and not in their own currencies because the dollar has been the strongest and stablest currency since the end of the 2nd World War and it becomes easy to compare the per capita incomes of various countries when these are converted into a common currency, i.e., US dollar ($).


Question 14.

“What may be development for one may not be development for the other.” Explain with a suitable example. (Board Question)

Answer:

Different persons have different notions of development because life situations of persons are different. For example, Construction of dams leads to generation of hydroelectricity, thus development. However many people have to be displaced from their villages, hence it may not be development for them.



 

Question 15.

What is meant by sustainability of development? (Board Question)

Answer:

This signifies that the level of economic development of a country should be maintained or sustained in all the years. Development in the present should not compromise with the needs of the future generations.


Question 16.

Define:


Infant mortality rate

Literacy rate

Net attendance ratio

BMI

Answer:


Infant mortality rate. It indicates the number of children that die before the age of 1 year as a proportion of 1000 live children bom in that particular year.

Literacy rate. It measures the proportion of literate population in the 7 and above age group.

Net Attendance ratio. It is the total number of children of age group 6 to 10 attending school as a percentage of total number of children in the same age group.

BMI stands for Body Mass Index. It is calculated by dividing the weight of a person in kilograms (kgs) by the square of his/her height in metres. It is an indicator of the level of nourishment in adults.

Question 17.

Literacy rate measures the proportion of literate population in which age group? (2017 D)

Answer:

The age group of 7 years and above.


Short Answer Questions (SA) 3 Marks


Question 18.

Why do we use averages? Are there any limitations to their use? Illustrate with your own examples related to development. (NCERT Question)

Answer:


Total income is not a useful measure for comparison between countries. Since countries have different populations, comparing total income does not tell what an average person is likely to earn. Hence, we use average income which is total income of the country divided by total population.

The defect of average as a measure is that it does not show the distribution (dispersion) of income between the rich and the poor.

Two countries may have the same average income but in one country almost every family may enjoy more or less the same kind of income, whereas in the other, some may be very rich and others very poor. The disparity between rich and poor is an important feature that the average measure (per capita income) does not consider.

Example: In terms of development, we can take the example of India, where the metro towns are full of high-rise buildings and shopping malls while some villages have not yet been provided with a basic necessity like electricity.

Question 19.

What is per capita income? Mention any two limitations of per capita income as an indicator of development. (2012)

Answer:

The total income of a country divided by its total population gives the Per Capita Income.

Money cannot buy all the goods and services that are needed to live well. So income by itself is not a completely adequate indicator of material goods and services that citizens are able to use. For example, money can not buy a pollution-free environment or ensure that one gets unadulterated medicines, unless one can afford to shift to a community that already has all these things.


Question 20.

Kerala, with lower per capita income, has a better human development ranking than Punjab. Hence, per capita income is not a useful criterion at all and should not be used to compare States. Do you agree? Discuss. NCERT Question

Answer:

Per capita income is not a useful criterion at all to measure the human development ranking of a state. High per capita income is not the only attribute to a good quality life. Money cannot buy all the essential things required for a good life. Pollution-free atmosphere to ensure good health, protection from infectious diseases, lowering of mortality rate, promotion of literacy, etc. are essential for a good standard of living. In order to achieve these, joint efforts have to be made by all members of a community, be it rich or poor.

Kerala ranks higher compared to Punjab even with a lower per capita income because—


mortality rate is lower

literacy rate is higher and

total number of children attending school (Classes I-V) is higher.

Question 21.

On the basis of which three indicators of HDI 2004 Sri Lanka has better rank than India? (2014)

Answer:

Three indicators of HDI 2004 in which Sri Lanka has better rank than India:


Per capita income—The per capita income of Sri Lanka in US dollars was 4,390 US dollars while that of India was 3,139 US dollars.

Life expectancy at birth—The life expectancy at birth for Sri Lanka was 74, higher than that of India at 64.

Gross enrolment ratio for three levels—Sri Lanka had Gross Enrolment ratio of 69 while that of India was 60.

Question 22.

‘Conflicting goals can also be developmental goals’. Elaborate with examples. (2014)

Answer:

All persons do not have the same notion of development or progress. Each one of them seeks different things. The seek things that are most important for them, i.e., that which can fulfil their aspirations or desires. In fact at times two persons or groups of persons may seek things which are conflicting.


A girl expects as much freedom and opportunity as her brother and that he also shares in the household work. Her brother may not like this.



 

To get more electricity, industrialists may want more dams. But this may submerge the land and disrupt the lives of people who are displaced, such as tribals. They might resent this and may prefer small check dams or tanks to irrigate their land.


Question 23.

What are common developmental goals? Give any two suitable examples of common developmental goals. (2015)

Answer:

There are certain goals which are the same or common for all. These are common developmental goals. The developmental goals that people have are not only about better income but also about other important things in life. More income or more material goods do not always give us a good quality life.


There are other aspects such as equal treatment, freedom, security, opportunity to learn, good working conditions, pollution-free atmosphere, job security and good social life which are very important for a good quality life. Money or material things that one can buy with it, is one factor on which our life depends. But quality of our life also depends on non-material things, for example, the role of our friends in our life which cannot be measured but mean a lot to us.


Question 24.

“Money cannot buy all the goods and services that one needs to live well” Do you agree with this statement? Justify your answer with any three suitable arguments. (2015)

Answer:

Yes, I agree with the statement because money income and material goods alone are not an adequate indicator of a good quality of life. Money cannot buy all the goods and services one needs to live well.


Money cannot buy a pollution free and dean environment with fresh air.

It cannot protect us from infectious diseases and guarantee good health for us.

Money cannot assure that medicines available in the market are not adulterated.

To live well one needs non-material factors such as equal treatment, freedom, security, equal opportunity to learn, a pollution free environment, good and safe working conditions etc.

Question 25.

Apart from income, which other six things people look for as important aspects of our lives? (2014, 2012)

Answer:

High per capita income is not the only attribute to a good quality life. Money cannot buy all the essential things required for a good life. Pollution-free atmosphere to ensure good health, protection from infectious diseases, lowering of mortality rate, promotion of literacy, job security, good working conditions, etc. are essential for a good standard of living.


Question 26.

One what basis the rich and low income countries have been categorized in the world? What are the limitations of this approach? According to the World Development Report, 2006, India comes in which category? Give reason for the same. (2015, 2014)

Answer:

The World Bank uses average income or per capita income as a criterion for classifying different countries. Countries with per capita income of ?4,53,000 per annum and above (in the year 2004) are called rich countries and those with per capita income of ?37,000 or less are called low income countries (India comes under low income countries; the per capita income in India is ?28,000 per annum). Those falling in between ₹37,000 – ₹4,53,000 are placed in the middle category.


Limitations of this criterion.


While averages are useful for comparison, they also hide disparities. Two countries may have identical average income, but one country may have equitable distribution where people are neither very rich nor very poor, while in the other country most citizens are very poor and very few are extremely rich,

Better income cannot ensure a good quality life. Criterion set by the World Bank has ignored certain attributes of a good life which do not depend on income or cannot be . bought with money.

Example, freedom, equal treatment, equal opportunities, free atmosphere, provision of unadulterated medicines, etc.

Question 27.

Why do people look at a mix of goals for development? Explain.

Answer:

Though income is one of the most important components of development, but there are other important goals which people look at for development—


People also seek things like equal treatment, freedom, security and respect.

Women need a safe and secure environment to take up a variety of jobs or to run businesses as entrepreneurs.

People seek a pollution free environment.

Students seek better education and equal opportunities to learn.

Monday, June 7, 2021

L-3 CONSTITUTIONAL DESIGN CLASS 9

 Q 1.Why is India called ‘a Republic’?

Answer: India is called a Republic because the head of the state i.e., the President is an elected person, and it is not a hereditary position. Q 2. What do you mean by political equality? Answer: Every citizen is entitled to all the constitutional rights and freedom without making distinction of any kind like gender, race, status, religion etc. Equal voting right to all adult citizens of country, be it rich or poor with no discrimination comes under political equality. Q 3.What is meant by the term ‘Preamble’? Answer: The Preamble is an introduction to the Constitution which contains the ideals and basic principles of the Indian Constitution. Q 4. Mention any one feature of a Foreign Constitution which inspired the constitution makers of the Indian Constitution. Answer: Practice of parliamentary democracy in Britain. Bill of rights in the United States Q 5.Who was the President of Constituent Assembly? Answer: Dr. Rajendra Prasad. Q 6. What was the main contribution of Sardar Vallabhbhai Patel just after independence? Answer: He played very important role in integration of the Indian princely states. Q 7.Name any two prominent members of Constituent Assembly. Answer: Rajendra Prasad Baldev Singh. Q 8. With reference to the Constituent, Assembly, answer the following questions: (i) When were its elections held? (ii) Who was its President? (iii) Who was appointed the Chairman of the Drafting Committee? (iv) When was the Constitution passed by the Constituent Assembly? Answer: (i) July 1946. (ii) Dr. Rajendra Prasad. (iii) Dr. B.R. Ambedkar. (iv) 26th November, 1949. Q 9. What is the Constituent Assembly? Answer: The drafting of the document called the Constitution was done by an assembly of elected representatives called the Constituent Assembly. Q 10. What do we call a state where head of the state is an elected and not a hereditary person? Answer: Republic, because the head of the state i.e., the President is an elected person, and it is not a hereditary position. Q11.Why should we accept the Constitution made by the Constituent Assembly more than 60 years ago? Answer: Constituent Assembly, a Galaxy of Indians: The Constituent Assembly represented the people of India. There was no universal adult franchise at that time, so it was elected mainly by the members of the existing Provincial Legislatures. This ensured a fair geographical share of members from all the regions of the country. The Assembly was dominated by the Indian National Congress but with leaders having different opinions. In social terms too, the Assembly represented members from different language groups, castes, classes, religions and occupations. Elected Members: The drafting of the document called the Constitution was done by an assembly of elected representatives called the Constituent Assembly. Working Pattern of the Assembly: The Constituent Assembly worked in a systematic, open and consensual manner. First some basic principles were decided, and agreed upon. Then a Drafting Committee chaired by Dr. B.R. Ambedkar prepared a Draft Constitution for discussion. Several rounds of thorough discussions took place on the Draft Constitution clause by clause. Q 12.The Constituent Assembly was the representative body of the people of India.” Explain with examples. HOTS Answer: The Assembly was dominated by the Indian National Congress. Many important political leaders were also its members. Pandit Jawaharlal Nehru, Dr. Rajendra Prasad, Sardar Vallabhbhai Patel, Maulana Abul Kalam Azad, Dr. Shyama Prasad Mukherjee, Dr. B.R. Ambedkar, Mrs. Sarojini Naidu and Sardar Baldev Singh were its important members, who guided the discussion in the Constituent Assembly. There were more than 30 members belonging to the Scheduled Caste. Minorities like the Anglo-Indians had Frank Anthony as their representative. The Parsee community was represented by H.P Modi. _ Some Constitutional experts like Alladi Krishna Swarny Aiyer, Dr. B.R. Ambedkar, and K.M. Munshi were also there. Mrs. Sarojini Naidu and Mrs. Vijaya Lakshmi Pandit were the two leading women of India in the Constituent Assembly. Time: The members deliberated for 114 days spread over three years. Q13. Define the following terms mentioned in the preamble to the Constitution of India. (i) Sovereign, (ii) Socialist, (iii) Secular, (iv) Republic, (v) Liberty, (vi) Equality, (vii) Fraternity (viii), Justice. Or Describe any five values / goals of the Indian Constitution included in the Preamble. Answer: (i) Sovereign: People have supreme right to make decisions on internal as well as external matters. No external power can dictate the government of India. (ii) Socialist: Wealth is generated socially and should be shared equally by society. Government should regulate the ownership of land and industry to reduce socio-economic inequalities. (iii) Secular: Citizens have complete freedom to follow any religion. But there is no official religion. Government treats all religious beliefs and practices with equal respect. (iv) Republic: The head of the state is an elected person and not a hereditary position. (v) Liberty: There are no unreasonable restrictions on the citizens in what they think, how they wish to express their thoughts and the way they wish to follow up their thoughts in action. (vi) Equality: All are equal before the law. The traditional social inequalities have to be ended. The government should ensure equal opportunity for all. (vii) Fraternity: All of us should behave as if we are members of the same family. No one should treat a fellow citizen as inferior. (viii) Justice: Citizens cannot be discriminated on the grounds of caste, religion and gender. Social inequalities have to be reduced. Government should work for the welfare of all, especially of the disadvantaged groups Q14. What is Constitution? What is its importance? Or Why do countries need a Constitution? Explain. Or Why do we need a Constitution and what do Constitution do? Explain? Answer: The Constitution of a country is a set of written rules that are accepted by all the people living together in a country. The Constitution is the supreme law that determines the relationship among the people living in a territory (called citizens), and also the relationship between the people and the government. Importance: Specifications: It specifies how the government will be constituted, who will have the power to take which decisions. Trust and Co-ordination: It generates a degree of trust and co-ordination that is necessary for different kinds of people to live together. Rights and Duties: It lays down the limits on the powers of the government and tells us what the rights of the citizens are. Good Society: It expresses the aspirations of the people about creating a good society. Q 15. Describe any five salient features of the Constitution of India. Answer: Salient Features: Sovereign—People are masters and have supreme right to take decisions. Socialist—Wealth to be shared equally. Secular—It is based on the freedom of religion. All religions should be treated equally. Democratic—People have political equality. Republic—Head of the state is a common man elected by the people. Q16. With reference to the Indian Constitution answer the following questions: (i) When was it passed? (ii) When was it enforced?. (iii) Why was this date chosen? Answer: (i) The Constitution was passed by the Constituent Assembly on 26th November, 1949. (ii) The Constitution was enforced on 26th January, 1950. (iii) In December, 1929, the Congress in its Lahore Session had decided to fight for Poorna Swaraj or Complete Independence, and 26th January, 1930 was celebrated as the Independence Day, since then. That is why our leaders decided to celebrate 26th January, 1950 as the day to enforce the Constitution of India.

NCERT Sol 9 Geo- 5 Natural Vegetation and Wildlife

 NCERT Sol.Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife

Question-1 Define an Ecosystem. Solution: An ecosystem is a community of plants, animals and smaller organisms that live,feed, reproduce and interact in the same area or environment. Some ecosystems are very large. For example, many bird species nest in one place and feed in a completely different area. On the other hand, some ecosystems may be physically small, such as you would find in a meadow at he edge of a forest, or in a coral reef in the ocean.How does everything fit together in a forest ecosystem versus a meadow ecosystem? While some species may be found naturally in both areas, the species that live in the forest ecosystem are usually very different from those that inhabit the meadow, even though the two environments are right next to each other. In other words, if we protect existing natural habitats, we will help to maintain biodiversity (biodiversity is the variety of life in all its forms, levels and combinations). Unfortunately, natural habitats and their ecosystems are more and more endangered because of the damaging environmental effects of growing human populations everywhere. Question-2 What factors are responsible for the distribution of plants and animals in India? Solution: Distribution of plants and animals on the earth is determined mainly by climate. However the other factors are soil, relief and drainage, though most of them are also interrelated. Question-3 What is a bio-reserve? Give two examples. Solution: A protected area reserved for the conservation of endangered species of flora (plants) and fauna (animals) in their natural habitat. The Sunderbans in the West Bengal and Nanda Devi in Uttaranchal are the two examples. Uses of Biosphere Reserve In a biosphere reserve, endangered species of animals and plants are protected. This important heritage (of plants and animals) is transmitted to the future generations in all its natural vigour and glory. The surrounding areas are reserved for research work for the betterment of flora and fauna. Question-4 Name two animals having habitat in tropical and montane type of vegetation. Solution: The common animals found in the tropical forests are elephants and monkeys and the common animals found in the montane forests are Kashmir stag and spotted dear. Question-5 Distinguish Between Flora and Fauna. Solution: Flora The flora of a country consists of plant kingdom of that country. It covers trees in the forests, other flowering and non-flowering frees grown by man, grassland, scrubs, fens, etc. India possesses about 47,000 different species of plants and 5,000 of them are exclusively found in India. Fauna The fauna of a country consists of birds, fish and animals. It also includes amphibians, reptiles, mammals, small insects and worms. The fauna of India is quite rich and varied. There are about 89,000 species in India. Question-6 Distinguish Between Tropical Evergreen and Deciduous Forests Solution: Tropical Evergreen Forests: Evergreen forests (or Tropical Rain Forests) are found on the rainy parts of the Western Ghats and the island groups of Lakshadweep and the Andaman and Nicobar Islands. Ebony, mahogany and rosewood are the most important trees of the Evergreen Forests.Teak is the most dominant species of the deciduous forests. Other trees found here are bamboos, sal, shisham, sandalwood and khair. Deciduous Forests: Deciduous forests are found mostly in the eastern parts of the country – northeastern states along the foothills of the Himalayas, Jharkhand, West Orissa and Chhattisgarh and the eastern slopes of the Western Ghats. Trees of the Evergreen Forests don’t shed their leaves at one and the same time, so these forests remain evergreen.The trees of the deciduous Forests shed their leaves for about six to eight weeks in summer. Question-7 Name different types of Vegetation found in India and describe the vegetation of high altitudes. Solution: The following major types of vegetation may be identified in our country: Tropical Rain Forests Tropical Deciduous Forests Tropical Thorn Forests and Scrubs Montane Forests Mangrove Forests The vegetation of high altitudes are Montane Forests. In mountainous areas, the decrease in temperature with increasing altitude leads to the corresponding change in natural vegetation. As such, there is a succession of natural vegetation belts in the same order as we see from the tropical to the tundra region. The wet temperate type of forests are found between a height of 1000 and 2000 metres. Evergreen broad-leaf trees such as oaks and chestnuts predominate. Between 1500 and 3000 metres, temperate forests containing coniferous trees like pine, deodar, silver fir, spruce and cedar, are found. These forests cover mostly the southern slopes of the Himalayas and places having high altitude in southern and northeast India. At higher elevations, temperate grasslands are common. At high altitudes, generally more than 3,600 meters above sea level, temperate forests and grasslands give way to the Alpine vegetation. Silver fir, junipers, pines and birches are the common trees of these forests. However, they get progressively stunted as they approach the snow-line. Ultimately through shrubs and scrubs, they merge into the Alpine grasslands. These are used extensively for grazing by nomadic tribes like the Gujjars and the Bakarwals. At higher altitudes, mosses and lichens form part of tundra vegetation. The common animals found in these forests are Kashmir stag, spotted dear, wild sheep, jack rabbit, Tibetan antelope, yak, snow leopard, squirrels, Shaggy horn wild ibex, bear and rare red panda, sheep and goats with thick hair. Question-8 Quite a few species of plants and animals are endangered in India. Why? Solution: Quite a few animal species are endangered and some have become extinct. The main causes for this major threat to nature are hunting by greedy hunters for commercial purposes, pollution due to chemical and industrial waste, acid deposits, introduction of alien species and reckless cutting of the forests to bring land under cultivation and inhabitation, which are also responsible for the imbalance. Question-9 Why has India a rich heritage of flora and fauna? Solution: Our country India is one of the twelve-mega bio-diversity countries of the world. With about 47,000 plant species India occupies tenth place in the world and fourth in Asia in plant diversity. There are about 15,000 flowering plants in India, which account for 6 percent in the world’s total number of flowering plants. The country has many non-flowering plants such as ferns, algae and fungi. India also as 89,000 species of animals as well as a rich variety of fish in its fresh and marine waters.
Question 1. Choose the right answer from the four alternatives given below: (i) To which one of the following types of vegetation does rubber belong to? Ans: (a) Thndra (b) Tidal (c) Himalayan (d) Tropical Evergreen Ans: (d) Tropical Evergreen (ii) Cinchona trees are found in the areas of rainfall more than (a) 100 cm (b) 50 cm (c) 70 cm (d) less than 50 cm Ans: (a) 100 cm (iii) In which of the following states is the Simlipal’ bio-reserve located? (a) Punjab (b) Delhi (c) Odisha (d) West Bengal Ans: (c) Odisha (iv) Which one of the following bio-reserves of India is not included in the world network of bioreserves? (a) Manas (b) Nilgiri (c) Gulf of Mannar (d) Nanda devi Ans: (a) Manas Question 2. Answer the following questions briefly. (i) Define an ecosystem. Ans: An ecosystem refers to all the plants, animals and human beings interdependent and interrelated to (ii) What factors are responsible for the distribution of plants and animals in India? Ans: The factors that are responsible for the distribution of plants and animals in India are: Relief (a) Land: The nature of land influences the type of vegetation. Land which is flat is devoted to agriculture, undulating land encourages the growth of grass and woodlands where animals live. (b) Soil: Different types of soils support different types of vegetation. Cactus and thorny bushes grow well in the desert, marshy deltaic soils and conical trees in the hill slopes. Climate (a) Temperature affects the types of vegetation and its growth. Trees growth differ depending on where they are located in the mountains. (b) The variation in the duration of sunlight affects the growth of trees. In summer trees grow faster as the sun shines for a longer time. (c) Precipitation: Areas of heavy rainfall have denser vegetation than areas of less rain. There is a dense growth of trees in regions where the South West Summer Monsoons cause heavy rain e.g., windward slopes of the Western Ghats. (iii) What is a bio reserve? Give two examples. Ans: A bio reserve is an ecosystem having plants and animals of unusual scientific and natural instincts. These are preserved in their natural environment. (iv) Name two animals having their habitat in montane and tropical types of vegetation. Ans: The Tibetan antelope and the Kashmir stag have their habitat in the Montane vegetation. In the Tropical Evergreen Forests bats and sloths are found and in the Tropical Deciduous Forests, snakes and tortoises exist. Question 3. Distinguish between: (i) Flora and Fauna Ans: The word ‘flora’ is used to denote plants of a particular region or period and the species of animals are referred to as ‘fauna’. (ii) Tropical Evergreen and Deciduous Forests. Ans: Tropical Evergreen Forests are found in regions where rainfall is very heavy, over 200 cm of rain. forests appear green all the year round as the trees shed their leaves at different times of the year. vegetation is luxuriant, multilayered and of great variety. commercially important trees are ebony, mahogany, rosewood, rubber and cinchona. trees are tall and have straight trunks. Deciduous Forests are also known as Monsoon Forests. These are found where the rainfall is between 70 cm-200 cm. Trees shed their leaves for about 6-8 weeks in the dry summer. These forests are divided between Dry and Wet Deciduous Forests. Wet Deciduous Forests are found in the northeast states, foothills of the Himalayas, Jharkhand, West Odisha, Chhattisgarh and the eastern slopes of the Western Ghats. Important trees are bamboo, sal, shisham, Khair, Arjun, etc. Dry Deciduous Forests are found in the plains of Bihar, Uttar Pradesh, and the rainier parts of the Deccan plateau. Important trees are teak, sal, peepal, and neem. Trees have been cleared in some parts for cultivation and for grazing. Question 4. Name different types of vegetation found in India and describe the vegetation of high altitudes. Answer: The different types of vegetation found in India are Tropical Evergreen Forests Tropical Deciduous Forests Tropical Thorn Forests and Scrubs Montane Forests Mangrove Forests Vegetation of high regions: The vegetation changes according to the changes in temperature and rainfall in the mountainous regions. At heights of 1000 – 2000 metres wet temperate types of forests is found. Trees such as oaks and chestnuts predominate. Between 1500 and 3000 metres, temperate forests with coniferous trees like pine, deodar, silver fir, spruce and cedar are found. (Northeast India etc) At high altitudes, Alpine vegetation is found. Important trees are silver fir, pines, and birches. Shrubs and scrubs are merged into the Alpine grasslands and are used for grazing.
Question 5. Quite a few species of plants and animals are endangered in India. Why? Answer: Many plants and animals are endangered in India due to a number of reasons: Hunting of animals for commercial purposes. Pollution due to chemical and industrial waste, acid deposits. Introduction of alien species. Reckless cutting of the forests to bring land under cultivation and inhabitation. As a result of these activities about 1300 plant species are endangered and 20 plants species have become extinct. Quite a few animal species are also endangered. Question 6. Why has India a rich heritage of flora and fauna? Answer: India has a rich heritage of flora and fauna due to a large variety in relief features, soil, temperature, rainfall and the length of the day which determines the hours of sunlight. Moreover, India is a very vast country

Working of Institutions CIVICS-9

 Working of Institutions Class 9 Important Questions Very Short Answer Type Questions

Question 1. Name the three organs of the Government. Answer: Executive Legislative Judiciary Question 2. Who is the head of the state and the head of the government? Answer: The President is the head of the state whereas Prime Minister is the head of the government. Question 3. What is a Parliament? Name the two houses of the Parliament. Answer: It is the supreme law making body of India. It has two Houses : Lok Sabha Rajya Sabha. Question 4. What are institutions? Answer: The arrangements which are made in modern democracies to run the government. Question 5. Name any three institutions responsible to run the democratic government in India. Answer: The Prime Minister and the Cabinet. The Civil Servant. The Supreme Court. Question 6. Name the institution where disputes between citizens and the government are finally settled. Answer: The Supreme Court. Question 7. Why democratic governments insist on institutions? Give two reasons. Answer: Institutions involve rules and regulations. Institutions bind the hands of the rulers as these involve meetings, committees and routines. Question 8. Which House has more power regarding the money bill? Give reason. Answer: The Lok Sabha exercises more powers in money matters. Once the Lok Sabha passes the budget of any other money related law, the Rajya Sabha cannot reject it. The Rajya Sabha can only delay it by 14 days or suggest changes, in it. The Lok Sabha may or may not accept these changes. Question 9. Explain No Confidence Motion. Answer: Only a person who enjoys the support of the majority of the members of the Lok Sabha is appointed as the Prime Minister. If a no confidence motion is moved in the Lok Sabha, and passed, then,the Government has to resign. Question 10. With reference to the Rajya Sabha answer the following questions: (i) What is its power relating to money bill? (ii) Can it pass a No-Confidence Motion? Answer: (i) A Money bill can originate only in the Lok Sabha. When it is sent to the Rajya Sabha, it cannot reject it. The Rajya Sabha can delay it for 14 days. (ii) No, Rajya Sabha cannot pass the No-confidence Motion. Question 11. Define Executive. [CBSE 2015] Answer: At different levels of any government we find functionaries who take day-to-day decisions, but do not exercise the supreme power on behalf of the people. All those functionaries are collectively known as the executive. Question 12. Who appoints the Prime Minister? Answer: The Prime Minister is appointed by the President. Question 13. What is the tenure of the Prime Minister? Answer: The Prime Minister does not have a fixed tenure. Normally a Prime Minister is elected for 5 years, but remains in power till he enjoys the majority support. Question 14. Who are Cabinet Ministers?[CBSE 2013, 14] Answer: They are usually the top level leaders of the ruling party or parties, who are in charge of the major ministries like Defence, Railway, Foreign Affairs etc. Normally, all the major decisions are taken by these ministers. Question 15. What is judiciary? [CBSE 2015] Answer: All the courts at different levels in a country are called the judiciary. Question 16. Which is the highest court of India? Answer: The Supreme Court. Question 17. “The Constitution of India has made necessary provisions for ensuring independence of judiciary.” Justify your answer by giving two reasons. Answer: The judges are appointed by the executive on the basis of the prescribed qualifications, and according to a well established procedure. The Judges cannot be removed at the whims of the executive. Question 18. Who appoints the Chief Justice of India and the other judges? Answer: The President of India appoints the Chief Justice of India. The President consults other Judges of the Supreme Court and the High Courts while making appointments of other judges. Question 19. State any two powers of the Supreme Court of India. Answer: The Supreme Court acts as the guardian of fundamental rights. It acts as a guardian of the Constitution. Question 20. What is the composition of Indian judiciary? Answer: The Supreme Court. The High Court. The District Court.
Question 1. Why is there a need for political institutions? [CBSE 2014,15] Answer: To take decisions : Countries need political institutions to take decisions regarding the welfare of the people. Institutions formulate various policies and programmes. Implementation : The decisions which have been taken are to be implemented. So countries need institutions to implement the decisions. To solve the disputes : Institutions are also needed to solve the disputes between various institutions. To take right decisions : Institutions help the governments to take the right decisions. Question 2. Distinguish between political executive and permanent executive. Answer: Working of Institutions Class 9 Important Questions Civics Chapter 5 1 Question 13. Compare the power, tenure and working of both the Houses of the Indian Parliament. [CBSE March 2011] Or The Lok Sabha is more powerful than the Rajya Sabha. Explain by giving three reasons. [CBSE March 2012,13] Or Which house of the Parliament is more powerful in India? Give reasons.[CBSE March 2011,2012] Or Our Constitution does give the Rsgya Sabha some special powers over the states, but Lok Sabha exercises supreme power. How? Explain. [CBSE March 2012] Answer: Working of Institutions Class 9 Important Questions Civics Chapter 5 2 Question 4. Why do the political executives have more power than the permanent executives? [CBSE March 2014] Answer: In a democracy, the will of the people is supreme, and the political executive is elected by the people. All the political executives are answerable to the people. The people can change them if they don’t work according to the wishes of the people. The non-political executives are the experts in their field but political executives have to see the welfare of all. The experts can tell the route, but the political executives have a larger view so they decide the destination.